Kako sastaviti kvalitetan okvir?

Buduće pčelarice i pčelari, danas ćemo vam pokazati kako se sastavlja okvir i od čega se sastoji. U našoj trgovini ili na web shop-u u asortimanu pčelarske opreme pronađite sve potrebne dijelove. Kako biste dobili kvalitetan gotovi proizvod preporučujemo korištenje letvica od lipe.

Kad kupujete okvir u dijelovima. on se sastoji od gornje letvice koju najčešće zovemo satonoša, donje letvice i dvije bočne.

 Ovdje morate pripaziti na to da na bočnoj letvici imate jednu ravnu plohu a druga strana bi trebala biti konusna. Bitno je da su bočne stranice prilikom ulaganja u košnicu uvijek okrenuta ravna ka konusnoj i obrnuto jer bi prilikom razdvajanja okvira letvice mogle puknuti ako su ravni prema ravnom okrenuti.

Za spajanje koristimo pneumatski pištolj i klamerice od dva i pol centimetra. Možete koristiti i čavle ali preporučujemo klamerice jer će okvir sigurno biti daleko kvalitetniji i izdržljiviji, a pritom ne morate koristiti ljepilo. 

Nakon što smo sastavili okvir, na red dolazi bušenje. Za efikasnije bušenje koristimo bušač okvira zašto što u jednom potezu radite dvije stvari, bušite bočnu letvicu i utiskujete nitnu, što će nam pomoći kada budemo užičavali okvir. Bušač se sastoji od tri dijela: bušač, hvataljka za učvršćivanje bušača i vodilica.

Vodilica ima četiri graničnika koji vam određuju razmak rupe. Uvijek biramo ravnomjernu raspodjelu žice. Montiramo bušač na stol i tada odredite sredinu bočne letvice. Nakon toga slijedi bušenje.

Nakon bušenja okvira na red dolazi ožičavanje okvira. Preporučujemo korištenje inox žice koja je čvrsta i izdržljiva.

Nakon svih ovih faza izrade, naš okvir je gotov i spreman za upotrebu. Pogledajte video i pratite korake.

Za sva pitanja i ponudu dijelova okvira iz videa kontaktirajte nas na www.euroapis.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Scroll to Top