U pregled košnice sa pravim „dimom”

Pravilan pristup pčelinjaku, valjana priprema dimilice, postupci pri otvaranju košnice te pregled pčelinje zajednice čine temelj održivog pčelarenja odnosno Dobre pčelarske prakse. Dimilica je pčelarski pribor koji služi za dimljenje, a posljedično uzrokuje smirivanje pčela pri otvaranju košnice i pregledu pčelinje zajednice. Pravilna priprema dimilice omogućuje pčelaru sigurniji i mirniji rad sa pčelama. Mogućnost uboda i/ili ugroze pčelar i okolnih promatrača unutar pčelinjaka je niska prilikom pravilnog rukovanja s dimilicom. Pri otvaranju košnice, dimljenje mora biti lagano iznad područja s pčelama. Treba izbjegavati naglo i jako dimljenje u pčele. Kako bi zadovoljili sve zahtjeve pripreme i korištenja dimilice, već neko vrijeme su nam dostupni dimni štapići.

Dimni štapići koriste se u pčelarstvu kao gorivo za dimilice a izrađeni su isključivo od prirodnih materijala. Sastavni su dio modernog pčelarstva, a možete ih pronaći u bilo kojoj pčelarskoj radnji u Hrvatskoj. Vrlo su pristupačni i ekonomični. Dimni štapići imaju velike prednosti u odnosu na materijale kao što su gljive s drveća, bambus, borove šišarke kao i razne ploče i sintetički materijali. Lako ih je zapaliti, a najvažnije je da ne ugase dok to ne želite ili dok ne izgore do kraja. Ugodno mirišu i bezopasni su za pčele i pčelare. Jedan štap u dimilici osigurava i do dva sata dima dok na postolju mogu proći i do četiri sata da se stvori dovoljna količina dima za smirivanje pčela.

Ugodno mirišu i bezopasni su za pčele i pčelare. Štapići su mali, ne zahtijevaju velik prostor za pohranu. Potrebno je samo nekoliko minuta da dimni štapić bude spreman za upotrebu. Prije nego što pčelar započne s pripremom alata i oblačenjem zaštitne odjeće, potrebno je samo odlomiti štap ili dva, ovisno o tome koliko dima želite. Ako je pregled kraći, prekinite štap i zapalite je na pritisnutoj strani štapa. Lako upalite dimne palice upaljačem ili šibicama. Palice je zaista lako zapaliti jer s obje strane na vrhu koristimo petrolejsko ulje za lampe kako bi se izbjeglo trošenje previše vremena na postupak spaljivanja. Kad je dimni štapić zapaljen, ostavljamo ga u plamenu tri do pet minuta, a za to vrijeme možemo obući zaštitnu odjeću i uzeti sve potrebne alate kako bi pregledali košnicu.

Budući da 95% pčelara koristi dimilice, za dimne štapiće potrebno je odabrati najmanju dimilicu i eventualno uložak za nju, jer tada će dimni štapić dulje dimiti, a dimilica će se lakše čistiti što će joj produžiti životni vijek.

Ostalih 5% pčelara, najčešće starijih i s više iskustva, koriste samo malo dima, pa je najbolje koristiti stalak za dimni štapić koji je jednostavan za korištenje a dimni štapići će na njemu dimiti  duže. Najbolje vrijeme za gašenje dimnog štapića je kada vidimo bijeli pepeo na mjestu gdje je plamen. Prilikom umetanja štapića u dimilicu potrebno je pripaziti da užareni vrh uvijek okrenemo prema gore. Einstein je jednom prilikom rekao „Nestanu li pčele sa lica zemlje, čovjeku neće preostati više od četiri godine života…” Zato čuvajmo pčele i prirodu kako bi sutrašnje generacije živjele, a pčelarima neka je medno…

 

Scroll to Top